Nettpoesi

Ved jevne mellomrom kommer det rapporter om at poesi og diktsamlinger ikke selger som før. Folk med skjønnlitterære interesser kjøper ikke en diktsamling til to hundre kroner, men heller en roman til tre hundre og femti. Det er den gode og spennende historien vi investerer i, selv om den som oftest bare blir lest én gang.

Men mange er likevel opptatt av poesi. Den overraskende formulering, det bildeskapende språket, det som via en setning kan åpne nye dører, har en tiltrekningskraft som mange søker.

Vekst på nett

På tross av beskjedne salgstall for diktsamlinger, har formidlingen av poesi på nettet tiltatt de siste årene. Nå snakkes det om nettpoesi. Mer spesifisert tales det også om twitter-poesien. En av de etablerte poetene som utfolder seg på twitter er Helge Torvund. Så og si daglig sender han ut sin twitterpoesi, innen rammen på 140 tegn, til alle sine følgere. Tilbakemeldingene bekrefter at de blir lest og verdsatt.

Også Dagbladets diktkammer på nettet, har hatt en uvurderlig betydning for poetisk stimulans og nyskaping. Her gis veiledning til skrivende med poesiambisjoner og hver måned utkåres månedens poet. Også flere andre nettsteder inviterer til poesiverksted og meningsutveksling.

Om det ikke er storhetstid for salg av poesibøker, lever utvilsomt poesien blant folket. Høytlesning ved livets merkedager er standardinnslag. Poesifestivaler og skrivekurs i poesi går jevnlig av stabelen.

I den etablerte moderne poesien er det den frie ubundne formen som dominerer. Slik har det vært lenge. Jeg vil likevel hevde at tradisjonspoesi i bunden form aldri kommer til å dø ut. Rimets musikalitet og klang vil alltid ha appell. Et viktig bidrag i så måte er salmesjangeren. Flere gode salmesider er etablert på internett. Verdt å nevne er Eyvind Skeies salmeside. En annen side, med fokus på tradisjonsstoff, er Leif Haugens salmeblogg.

Poesi på nett er en god ting for dem som vil nytte seg av det, – og den er lett tilgjengelig.

Innsikt og avlastning

Poesien kan utvilsomt bidra til å gi nye perspektiv på hverdagens mange utfordringer. Den hjelper oss til å se sammenhenger som har vært skjult og som vi kanskje har avskrevet. Det poetiske billedspråket åpner dører og viser oss nye rom (kun noen tastetrykk unna!). Poesien overrasker, gir hverdagsinspirasjon, bringer mental avlastning, – og provoserer.

Følgende strofe fra diktet “Posteringen” av nobelprisvinneren Tomas Tranströmer, er et godt eksempel på den overraskende vending et dikt kan gi, og som baner vei for innsikt og ettertanke:

Oppdrag: å være der man er.

Også i den latterlige gravalvorlige

rollen – jeg er det sted

der skapelsen arbeider på seg selv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s